Placki ziemniaczane najprostsze
Placki ziemniaczane, czyli nic innego jak placki z surowych tartych ziemniaków – klasyk polskiej kuchni znany chyba w każdym domu. Najlepsze są zaraz po usmażeniu – cieplutkie, złociste i chrupiące? Można je podawać na słodko lub słono.
Są świetnym patentem na tani i smaczny obiad??
Skład:
- 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz
- olej do smażenia

Obrane ziemniaki zetrzyj na tarce o małych lub dużych oczkach (to zależy od Ciebie). Dodaj jajko, mąkę oraz do smaku sól i pieprz. Smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
.
Rady:
1. Możesz dodać do masy ziemniaczanej również… posiekaną cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, garść płatków owsianych, ziarna słonecznika, zioła (np. oregano, bazylia, majeranek, tymianek, zioła prowansalskie).
2. Aby masa ziemniaczana nie ciemniała, możesz dodać do niej łyżkę śmietany lub gęstego jogurtu.
Na obiad proponuję także:

Kochani, pomagajmy !!!
Rozliczając swój PIT możecie pomóc Bartkowi. Dla nas to tylko 1% podatku - dla rodziców Chłopca to możliwość pokrycia kosztów rehabilitacji.