Szybki torcik bez pieczenia
Ratuje w sytuacji, gdy w ostatniej chwili przypomnisz sobie np. o urodzinach kogoś bliskiego. Przygotowanie jest proste – zrób spód z herbatników i ułóż na nim krem z bitej śmietany oraz biszkopty. Później należy go schłodzić w lodówce minimum przez 2 godziny lub pozostawić na całą noc.
Samo przygotowanie całego torciku trwa najwyżej 30 minut, a do tego dochodzi czas na schłodzenie. Polecam!?
Spód:
- 1 op. herbatników (ok. 200-220 g)
- 1/2 kostki masła lub margaryny

Krem:
- 400-500 ml śmietanki 30 %
- 3/4 lub szkl cukru pudru
- 250 g serka Mascarpone
Dodatkowo:
- 200 g biszkoptów podłużnych
- do dekoracji: tarta czekolada, bezy, groszki czekoladowe

Spód:
Herbatniki drobno pokrusz – najlepiej zmiel w blenderze lub w maszynce do mielenia na drobny proszek. Masło rozpuść, przestudź i wymieszaj z herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na dno formy (wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia), rozprowadź równomiernie, a następnie dobrze poprzyciskaj łyżką do dna. Wstaw do lodówki i przejdź do robienia kremu.
Krem:
Do głębokiej miski wlej śmietankę, wsyp cukier i ubijaj mikserem, aż bita śmietana stanie się sztywna. Następnie stopniowo ubijając dodawaj po łyżce serka Mascarpone. Krem jest gotowy.
Połowę kremu wyłóż na spód z herbatników. Ułóż na nim warstwę biszkoptów, a następnie przykryj je kremem. Wierzch udekoruj – posyp tartą czekoladą i ułóż bezy oraz groszki. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.



Polecam Wam również inne słodkości:
– Trufle kokosowe z mascarpone
– Stefanka kokosowa z kaszy manny
– Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne)

Kochani, pomagajmy !!!
Rozliczając swój PIT możecie pomóc Bartkowi. Dla nas to tylko 1% podatku - dla rodziców Chłopca to możliwość pokrycia kosztów rehabilitacji.